Moda na zdrowe napoje to wynik bardzo dużego zainteresowania zdrowym trybem życia. Powstają coraz ciekawsze mieszanki, choć jeden z pierwszych i najbardziej popularnych napojów wciąż króluje w codziennym menu wielu osób. Popularny eliksir z kurkumy jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Jest idealny dla osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Dodatkowo ten napój okaże się pomocny jesienią, kiedy nasz organizm wymaga zwiększenia odporności. Jakie właściwości ma kurkuma i jak przyrządzić tę zdrową miksturę?

Przeszukując internet można znaleźć wiele sposobów przygotowania napoju z kurkumy. Jego receptura przywędrowała do nas z Indii. Jest wspaniałym napojem dla każdego, a ze względu na antyoksydacyjne właściwości kurkumy, sprawdzi się idealnie dla osób, które prowadzą pełen stresu czy używek niezdrowy tryb życia.


Składniki:

– szklanka wody
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 2 cienkie plasterki świeżego imbiru
– sok z ćwiartki cytryny
– szczypta pieprzu cayenne (wzmacnia działanie kurkuminy)



Dwa plasterki imbiru zalewamy wrzątkiem do ok. 3/4 szklanki i zostawiamy do zaparzenia pod przykryciem na ok. 10-15 minut. Możemy również pogotować imbir przez kilka minut. Wtedy napój zyska więcej właściwości rozgrzewających i w takiej postaci sprawdzi się podczas kataru czy przeziębienia. Do schłodzonego naparu z imbiru dodajemy 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy i mieszamy (pamiętajcie aby zachować wszystkie proporcje, inaczej napój może mieć zbyt intensywny smak). Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne, trochę zimnej wody, a na koniec sok z cytryny. Do całości możecie dodać łyżeczkę miodu do smaku, ja wolę wersję niesłodzoną, choć podczas przeziębienia staram się o nim pamiętać. Możemy również modyfikować napój pod kątem własnych upodobań. Zimą można zwiększyć ilość imbiru i miodu, a latem dodać więcej cytryny. Dzieciom możemy podawać go kilka razy w tygodniu po ukończeniu 3 roku życia.
Napój należy pić rano na czczo. Dzięki temu zadziałają jego właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Napój pomaga w walce z infekcjami i przeziębieniem więc najlepiej pić go w porze jesieni. Taki napój równoważy harmonię wszystkich organów. Dodatkowo poprawia krążenie i ma działanie przeciwstarzeniowe. To wszystko dzięki kurkumie, która ma wspaniałe właściwości.


Kurkuma jest niezwykle silnym antyoksydantem, przez co może być pomocna w zapobieganiu przedwczesnego starzenia się. Działa też przeciwzapalnie, dlatego w tradycyjnej medycynie indyjskiej stosuje się ją również jako składnik maseczek i okładów. Właściwości kurkumy docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. To właśnie kurkuma (a konkretnie jeden z jej składników – kurkumina) nadaje charakterystyczny, żółto-pomarańczowy kolor potrawom curry. Zawarte w kurkumie składniki usprawniają też krążenie i przepływ krwi do serca oraz wspomagają usuwanie nagromadzonego w żyłach cholesterolu. Dodatkowo chroni wątrobę I wspomaga jej oczyszczanie.

Imbir jest aromatycznym korzeniem, który charakteryzuje się ostrym smakiem i zapachem. Jest on stosowany od wieków w kuchniach na całym świecie oraz w medycynie. Imbir polepsza krążenie krwi oraz rozgrzewa cały organizm. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Dodatkowo imbir zmniejsza agregację płytek krwi, dlatego chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.

Pieprz cayenne jest przyprawą używaną na całym świecie w celach zdrowotnych oraz kulinarnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością kapsaicyny, substancji, która nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pieprz cayenne jest świetnym źródłem witamin B, C, E i K oraz wapnia i potasu. Właściwości detoksykujące pieprzu cayenne poprawiają cyrkulację krwi i przyspieszają pracę układu limfatycznego i trawiennego.

Napój z kurkumy to mój jesienny hit, dlatego mam nadzieję, że ten wpis będzie dla Was zachętą do spróbowania tej mieszanki. Napiszcie w komentarzu jeśli już znacie ten napój lub jeśli zamierzacie wypróbować mój przepis.

(Wszystkich wyświetleń 2 768, z czego 2 w dniu dzisiejszym)